10 medailles op de Spelen van München

24/08/2022

De Belgen zetten op de Europese kampioenschappen een eervol eindresultaat neer. Ze keerden terug met 10 medailles, waarvan 3 gouden, 3 zilveren en 4 bronzen.

Het is tijd om de balans op te maken na de tweede editie van het EK 2022. Ter herinnering: deze nieuwe competitie, ingevoerd in 2018, vindt om de vier jaar plaats en combineert alleen disciplines van de Olympische Spelen.

In het slotweekend van deze wedstrijd oogstten onze kajakkers twee medailles. Het vrouwenduo Lize Broekx en Hermien Peters eindigden tweede in de 500 m-sprint. Ze moesten alleen de Poolse Karolina Naja en Anna Pulawska met 2 seconden laten voorgaan. Even tevoren had Artuur Peters (de broer van onze zilveren medaille) brons behaald op de 1.000 m.

In de atletiek onthouden we de mooie zilveren medaille van de Belgian Tornados, naast de meesterlijke heerschappij van Nafissatou Thiam. Met het viertal Kevin Borlée, de rechterdij omzwachteld na een blessure, Alexander Doom, Julien Watrin en Dylan Borlée op de 4x400 estafette voor mannen beklimt België na een schitterende loop de tweede podiumplaats, alleen voorafgegaan door Groot-Brittannië maar eindigend vóór Frankrijk. Daarmee behalen de Belgian Tornados hun 16e medaille.

Het brons voor Tim Merlier in het wegwielrennen smaakt bitter, omdat de Kortrijkzaan in de slotsprint de Nederlander Fabio Jakobsen en de Fransman Arnaud Démare zag voorbijkomen.

Laten we tot slot de 5 Belgische medailles in het baanwielrennen (2 gouden, 1 zilveren en 2 bronzen) niet vergeten.

Globaal genomen een puik resultaat voor België!