Nina Derwael wereldkampioen aan de brug

13/11/2018

Onze 18-jarige landgenote zorgde voor een primeur door als eerste Belgische ooit goud te winnen op het WK artistieke gymnastiek in Qatar.

België is een wereldkampioene rijker. In Doha veroverde Nina Derwael de wereldtitel aan de brug met ongelijke leggers. Nooit eerder haalde een Belgische turner een beter resultaat.

Het hele toernooi lang waren de prestaties van de Limburgse uitstekend. In totaal mocht ze 3 finales turnen. In de allround- en balkfinale strandde ze telkens op de 4e plek. Maar aan de brug, haar favoriete nummer, was ze onklopbaar. Met een score van 15.200 punten liet ze de Amerikaanse gymnaste en recordkampioene Simone Biles (14.600 punten) en de Duitse Elisabeth Seitz (14.700 punten) achter zich.

Derwael was op eerdere toernooien ook al succesvol. In 2017 haalde ze op het WK al eens de 3e plaats aan de brug. Aan dat toestel werd ze in dat jaar wel Europees kampioen, een titel die ze verlengde in augustus. Op de balk is ze momenteel vice-Europees kampioen.

Door die prestaties lag de druk voor dit WK hoog. Derwael was een van de topfavorieten. Dit vormde voor haar geen probleem. ‘[…] geen enkele druk is zo groot als de druk die ik mezelf opleg. Ik was blij dat ik kon bevestigen en toen ik na mijn afsprong landde, viel alle stress van me af’, zo verklaarde ze.