Chris Seynaeve wint 6633 Arctic Ultra Canada-VS

07/03/2024

De 6633 Arctic Ultra gaat door voor de zwaarste, koudste en winderigste loopwedstrijd ter wereld. Onze landgenoot Chris Seynaeve mag de overwinning op zijn palmares bijschrijven.

In precies 6 dagen, 6 uur en 16 minuten 400 km ver lopen, of gemiddeld ruim 65 km per dag tegen gemiddeld 3 km per uur, 3.650 m hoogteverschil overbruggen in temperaturen tot geregeld -40°C. Getallen om van te duizelen. Dat heeft de 43-jarige Chris Seynaeve uit het West-Vlaamse Izegem toch maar mooi gedaan. Daarmee finishte hij met al zijn materiaal als eerste de 6633 Arctic Ultra in Canada-VS. Hij bleef netjes onder de vooropgestelde zeven dagen om de eindstreep te halen. Het is duidelijk wat voor een bijna onmenselijk lastige opgave die ultramarathonloop was. De race startte in de stad Dawson, in Canada’s meest noordwestelijk gelegen territorium Yukon, en de finish lag 400 km verderop voorbij de noordpoolcirkel in de Amerikaanse stad Alaska. IJzige koude, gemene windstoten en bevroren landschappen hielden Seynaeve de hele tijd gezelschap.

 

In totaal hebben nog maar 19 deelnemers deze race uitgelopen sinds hij in 2007 werd ingevoerd. Dat zegt genoeg. En te bedenken dat Chris Seynaeve zich tot voor enkele jaren als een echte bourgondiër gedroeg. Toen een neef met wie hij ooit een marathon wilde doen overleed, gooide hij zijn leven om. Maar na vijf Iron Man’s en twee keer de Marathon des Sables in de Zuid-Marokkaanse woestijn denkt hij er wel aan definitief een punt erachter te zetten.