Mike Trésor is de Ebbenhouten Schoen van 2023

25/05/2023

De middenvelder van KRC Genk is verkozen tot beste Afrikaanse speler of van Afrikaanse herkomst in het Belgische kampioenschap.

Mike Trésor werd gehuldigd tijdens de African Awards-ceremonie. De middenvelder van KRC Genk haalt het van Victor Boniface van Union en Gift Orban van Gent. Joseph Paintsil (Genk) en Bilal El Khannouss (Genk) eindigen respectievelijk vierde en vijfde.

De speler uit het Vlaams-Brabantse Lembeek kreeg zijn opleiding bij Anderlecht, maar werd profvoetballer in Nederland. In 2018-2019 in tweede divisie bij NEC Nijmegen, het seizoen daarop in eerste divisie bij Willem II. Eerst werd hij uitgeleend aan Tilburg, maar dan stapte hij officieel over voor het seizoen van de bevestiging in de Eredivisie, voor hij in de zomer van 2021 door de Belgische club Genk werd gekocht.

De 23-jarige voetballer werd bekroond voor zijn sterke seizoen bij de Limburgse club. Voor KRC Genk maakte hij immers 8 doelpunten en gaf hij vooral 23 geslaagde assists, waardoor hij het recordaantal beslissende passes in één seizoen bij de Pro League brak.

Mike Trésor is van Burundees-Rwandese afkomst maar heeft de Belgische nationaliteit. Hij verdedigde de Belgische kleuren in elke leeftijdsgroep, van de U16 tot de U21, maar hij werd nog niet opgesteld bij de Rode Duivels.

Ook Romelu Lukaku werd tijdens de African Awards-ceremonie in de bloemetjes gezet. De absolute topschutter in de geschiedenis van het Belgische nationale elftal kreeg de Orde van Verdienste, voor zijn maatschappelijke en humanitaire actie ten behoeve van Afrika en de Afrikaanse gemeenschap.

Proficiat voor die spelers van Afrikaanse herkomst die het Belgische voetbal extra glans geven.