Jan Vertonghen viert 150e cap als Rode Duivel

14/09/2023

Het verdedigingsbolwerk van het Belgische voetbal, Jan Vertonghen, heeft nu een recordaantal van 150 caps voor de Rode Duivels op zijn naam staan.

De historische prestatie werd op gepaste wijze gevierd, zowel op het veld als na de wedstrijd. Vertonghen maakte de eerste van vijf doelpunten tegen Estland in de Euro 2024-kwalificatie met een kopbal in de vierde minuut, waarmee hij de 1-0 op het bord zette. Hij kreeg een staande ovatie toen hij in de tweede helft werd gewisseld. Ook daarna werd hij uitbundig gevierd.

Vertonghen maakte op 2 juni 2007 voor het eerst zijn opwachting in het Belgische elftal onder René Vandereycken en werd sindsdien constant opgeroepen. In die periode, waarin hij het werk van Thibaut Courtois en andere Belgische keepers plichtsgetrouw verlichtte met zijn uitstekende verdediging, wist de huidige Anderlecht-verdediger ook 10 doelpunten te maken voor de Rode Duivels.

Het moge duidelijk zijn dat Vertonghen niet van plan is om binnenkort te stoppen (beste vriend en gepensioneerde legende Toby Alderweireld zei zelfs: 'Ze zullen hem van het veld moeten sleuren'), dus hij zal zijn record zeker kunnen uitbreiden.

De tweede, derde en vierde plaats worden bezet door drie sterspelers die helaas allemaal in 2022 met pensioen zijn gegaan - Axel Witsel (130), Alderweireld (127) en de door blessures geplaagde Eden Hazard (126) --, dus zijn record zal voorlopig niet verbroken worden. De dichtstbijzijnde nog actieve speler is onze geliefde Romelu Lukaku, die 40 caps achter Vertonghen staat.

Gefeliciteerd, Jan, en bedankt voor je voortdurende inzet.