Loena en Nina op de schaats naar Europese medailles

18/01/2024

De Belgische kunstschaatster Loena Hendrickx pakte historisch goud op het Europese kampioenschap en deelde het podium met de 17-jarige sensatie Nina Pinzarrone.

Hendrickx’ medaille was de eerste Belgische titel ooit in het solorijden. De verwachtingen voor Loena waren hooggespannen en ze stelde niet teleur.

Nadat ze de concurrentie op de korte kür had afgetroefd legde ze als eerste de vrije kür af. De menigte én de jury vielen achterover van haar gevarieerde flips, pirouettes en grillig voetenwerk. Hendrickx gaf later toe dat ze nooit eerder zo van een kür had genoten. Dat gold trouwens voor iedereen die haar bezig had gezien.

Alsof historisch goud niet volstond, kleurde het podium nog wat meer Belgisch, toen Pinzarrone een spectaculaire prestatie leverde waarmee ze in haar tweede optreden op het EK de bronzen medaille won.

Ze leert de belangrijke lessen op jonge leeftijd. Pinzarrone: ‘Het belangrijkste was dat ik in mezelf geloofde, omdat ik wist dat ik het kon waarmaken.’

Met twee jonge sterke vrouwen die overeind blijven op een schaatsbaan wacht het Belgische kunstrijden een mooie toekomst.