Belg wereldkampioen boksen

09/02/2021

Ryad Merhy werd op 28 jaar de eerste Belgische wereldkampioen boksen. Die gordel won hij buiten de ring, maar hij zal hem weldra verdedigen tegen de Cubaan Yuniel Dorticos.

De World Boxing Association (WBA), een van de vier grote boksfederaties, kondigde het zopas officieel aan: Ryad Merhy is de nieuwe wereldkampioen bij de cruisergewichten (-90,719 kg). Toch hoefde hij voor zijn gordel niet op de vuist. Titelhouder, de Kazach Beibut Shumenov, weigerde immers té lang, maanden aan een stuk, de strijd aan te gaan met de Belg.

Ryad Merhy ging dus al sinds 19 oktober 2019 door voor interim-wereldkampioen. Toen had hij in Charleroi de Hongaar Imre Szello met knock-out verslagen. Op zijn erelijst prijken 29 zeges (waarvan 24 met ko) en slechts 1 nederlaag en deze titel gewonnen buiten de ring is dikverdiend. Maar om zijn gordel van wereldkampioen luister bij te zetten, moet hij zijn uitdager, de Cubaan Yuniel Dorticos, verslaan. Een kamp die zijn team graag op Belgische bodem wil organiseren.

We merken op dat andere Belgen al het voorrecht hadden tussen de touwen een belangrijke titel te gaan winnen. Maar telkens moest een Jean-Pierre Coopman in 1976 (tegen legende Mohammed Ali), Jean-Marc Renard in 1989, Alex Miskirtchian in 2014 en Stéphane Jamoye in 2013 en 2014 het afleggen tegen de titelhouder.