Nieuw wereldrecord ultralopen

25/10/2022

Met 677 km in 101 uur verpulveren de Belgen Ivo Steyaert en Merijn Geerts duidelijk het record ultralopen.

Dit hallucinante huzarenstukje speelde zich af tijdens het wereldkampioenschap Backyard Ultra voor ploegen.

Het principe van zo’n competitie is vrij eenvoudig. De deelnemers aan de start moeten in minder dan een uur een traject van 6,7 km afleggen. Elk uur vertrekken wie de vorige ronde binnen de opgelegde tijd hebben afgewerkt, opnieuw. De wedstrijd stopt pas wanneer er maar één deelnemer overblijft.

Nog typisch voor deze discipline is dat de atleten gelijktijdig vertrekken op een gehomologeerd parcours van 6,7 km naar keuze, maar dat op verschillende plaatsen in de wereld. Daarom heet de wedstrijd Backyard (Engels voor achtertuin). De twee Belgen hadden gekozen voor het militair domein van het Antwerpse Kasterlee.

De twee specialisten ultralopen, Ivo Steyaert (52) en Merijn Geerts (47), legden 101 ronden van elk 6,7 km af - dus 677 km in 101 uur -  door vier dagen achtereen bijna continu te lopen.

Ze hadden besloten samen te stoppen toen al hun concurrenten er al uren geleden de brui aan hadden gegeven. Zo worden beiden de nieuwe recordhouders ultralopen. Het vorige record stond al op naam van de Gentenaar Merijn Geerts, die afgelopen voorjaar 90 ronden had gelopen.

Proficiat voor die twee buitengewone sporters, die de opvattingen over het menselijke uithoudingsvermogen op scherp zetten.