Friet met chocoladesaus in Knokke-Heist

26/10/2023

De bekende chocolatier Dominique Persoone creëerde voor een frituur in Knokke-Heist een pittige chocoladesaus voor op de frieten.

Het hoeft niet altijd mayonaise of tartaar te zijn. Wat zou u denken van … chocoladesaus op uw frieten? Hoe vreemd het ook klinkt, in Knokke-Heist is een frituur met dat idee gekomen. Ze nam chocoladekunstenaar Dominique Persoone in de arm. Wenkbrauwengefrons was zijn eerste reactie maar dan vloog hij in de uitdaging. Het duurde wel even voor hij de perfecte formule had uitgedokterd. De toevallige voorbijgangers op straat die als proefkonijn mochten optreden, waren alvast enthousiast. 

De Choclàtan is een subtiele vegetarische variant van de veelgevraagde stoofvleessaus geworden. De basis is het Mexicaanse nationale gerecht mole poblano, kip met chocolade. Er zitten 10% Mexicaanse bittere fondant in, pittige gerookte jalapeñopeper, gekaramelliseerde uitjes, koriander, heel wat kruiden en evenveel liefde. Dus geen warme, lopende, zoete saus zoals bij een dame blanche. 

Wie ze zelf wil proeven, moet voorlopig naar Frydate in Knokke-Heist, maar de kans is reëel dat de frituur binnenkort ook in Antwerpen, Gent en Brugge met zijn Choclàtan mayonaise of tartaar naar de kroon zal steken. O ja, gecommercialiseerd zal ze niet worden.