Ziekenhuiseten om duimen en vingers af te likken

29/06/2023

Een verblijf in het ziekenhuis is geen pretje, maar lekker eten kan een pleister op de wonde zijn. En al helemaal als culinaire topgids Gault&Millau een kwaliteitslabel uitreikt. Zoals aan het AZ Groeninge in Kortrijk, een primeur in de Benelux.

AZ Groeninge was wel erg zeker van zijn zaak. Het ziekenhuis zelf vroeg Gault&Millau zijn maaltijden te komen doorlichten. De analyse en evaluatie van de lunchen gebeurden grondig, aan de hand van een tiental criteria als aroma, smaak, textuur, versheid en seizoensgebondenheid van de ingrediënten, serveertemperatuur en afwerking. Ook de broodmaaltijden lagen onder de loupe. Want het is zo belangrijk evenwichtige én lekkere voeding aan te bieden om het genezingsproces te versnellen, blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek. De proef op de som werd genomen door enerzijds uiteraard ervaren recensenten van de gastronomische bijbel en anderzijds door de patiënten, om wie het tenslotte allemaal draait. En AZ Groeninge slaagde in beide groepen met vlag en wimpel.

Laat dit een aansporing zijn voor andere ziekenhuizen om hetzelfde evaluatietraject te doorlopen en een kans om het belabberde imago van de gemiddelde ziekenhuiskost te doorbreken.