Plantentuin Meise maakt wereldwijd het verschil qua biodiversiteit

14/06/2019

Botanic Gardens Conservation International (BGCI) is een non-profitorganisatie die een 2.000-tal botanische tuinen wereldwijd verenigt in een netwerk om plantendiversiteit in stand te houden.

 

Het is zowat de internationale referentie op dat vlak. Na een anonieme doorlichting door een expertenteam heeft de BCGI de plantentuin van Meise officieel benoemd tot Advanced Conservation Practitioner voor zijn onderscheidende biodiversiteitswaarde.

De erkenning volgt op een diepgaand onderzoek naar uiteenlopende aspecten: de conservatiewaarde van de levende collecties, het wetenschappelijk onderzoek, de opleiding en specialisatiegraad van het personeel, de geleverde inspanningen voor educatie en bewustmaking, het naleven van de internationale conventies …

Ziehier enkele indrukwekkende cijfers om het oordeel van de experten te verklaren. Meise heeft liefst 1.079 plantensoorten als enige plantentuin in collectie. 3.227 andere worden in minder dan 5 tuinen in de wereld bewaard. 285 soorten zijn wereldwijd bedreigd, waarvan er 6 alleen in Meise en 39 hooguit in 5 andere tuinen worden gekoesterd. Voorts bewaart Meise in zijn zadenbank honderden bedreigde soorten.

Deze superlatieven rangschikken Meise in het selecte clubje van in totaal 12 uitzonderlijke botanische tuinen, naast 8 in de Verenigde Staten, 2 in het Verenigd Koninkrijk en 1 in Australië. Een prestatie om terecht trots op te zijn.