Blauwgroene Spix-ara terug thuis in Brazilië
20 jaar nadat hij in het wild is verdwenen, wordt deze zeldzaamste vogel ter wereld met de hulp van onder meer het Belgische Pairi Daiza geherintroduceerd in zijn enige leefgebied ter wereld: de Caatingawildernis in Brazilië.
Begin 19e eeuw ontdekte de Duitse natuurwetenschapper Johann Baptist von Spix in de halfwoestijnachtige streek Caatinga, in de noordoostelijke Braziliaanse deelstaat Bahia, een relatief kleine papegaai met een blauwgroen verenkleed en blauwe kringen rond de ogen. De vogel meet 50 bij 60 cm, weegt zowat 400 g en is genoemd naar zijn ontdekker. Al snel begonnen stropers jacht te maken op deze charmante verschijning, kwam er een illegale handel in de soort op gang en werd een groot deel van zijn stekelige en droge habitat veranderd in landbouwgebied.
In 2000 is de laatst bekende Spix-ara in het wild verdwenen. Er bleven amper enkele tientallen exemplaren over in gevangenschap, in Berlijn. Hoog tijd dus om de soort zijn totale vrijheid terug te geven in zijn oorspronkelijke biotoop, vond de ngo Association for the Conservation of Threatened Parrots (ACTP). De vereniging zette samen met onder meer Pairi Daiza en de Pairi Daiza Foundation een herintroductieproject op. In dat kader kreeg de dierentuin uit het Waalse Brugelette acht Spix-ara’s. Drie daarvan zijn in maart 2020 samen met 49 andere uit Berlijn naar de Braziliaanse stad Curaçá overgebracht. Onlangs zijn er acht vrijgelaten in Brazilië en andere volgen nog dit jaar en de komende jaren.