Onze studenten beste diplomaten ter wereld

31/03/2022

Voor de achtste keer winnen de Belgische studenten het wereldkampioenschap diplomatie!

De wedstrijd, georganiseerd door Harvard University, brengt jaarlijks ruim 3.000 studenten uit de hele wereld bijeen.

Zoals gewoonlijk was België goed vertegenwoordigd: de studenten van de Model United Nations Society Belgium beheersen de kunst van de diplomatie, in die mate dat men ze de All blacks van de diplomatie noemt! Door deel te nemen aan simulatieconferenties van de Verenigde Naties wereldwijd ontwikkelen de leden van deze club vaardigheden als speechen, debatteren en onderhandelen. Allemaal kwaliteiten die de Belgische delegatie als winnaar van de World MUN 2022 uit de bus deed komen.

Een week lang kropen ze in de huid van een diplomaat en bespraken ze diverse maatschappelijke thema’s, om dan een akkoord te bereiken. ‘Je moet een diplomaat spelen van het land dat je vertegenwoordigt. Dus algemene informatie inwinnen over dat land en over zijn buitenlands beleid in het bijzonder’, legt KULeuven-rechtenstudente Sophie Mertens uit Waver uit.

Dit jaar kreeg elke delegatie meerdere landen toegewezen. De Belgische schipperde tussen Italië, de Comoren, Polen … En zelfs Rusland, want de oorlog in Oekraïne drukte zijn stempel op deze editie.

De vergadering keurde het akkoord van de Belgische delegatie goed, waardoor eens te meer België uitblonk. Misschien zit u volgend jaar wel in het team MUN Society Belgium om België te vertegenwoordigen.