Onze koplopers in de strijd tegen corona

24/03/2021

In de strijd tegen de coronapandemie bekleden grote Belgische experts internationaal een sleutelpositie. Focus on Belgium brengt enkelen voor het voetlicht.

Meest vooraanstaand is ongetwijfeld Peter Piot. Hij is benoemd tot corona-adviseur van Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, maar was al bekend om zijn bevindingen over het ebolavirus. Hij leidde ook jaren het agentschap UNAids.

In de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) dan weer speelt Hans Kluge een sleutelrol als regionaal directeur voor Europa.

Adjunct-directeur-generaal Gezondheid van de Europese Commissie, Pierre Delsaux, werkt aan een crisisplan dat de virusvarianten opspoort en de productie en distributie van vaccins in Centraal-Europa centraal beheert. Ook vaccinspecialist Luc Debruyne adviseert de Europese Commissie over de pandemie-aanpak.

Er zijn nog Belgen die een topfunctie vervullen, bij grote farmagroepen. Zoals Paul Stoffels, de wetenschappelijk directeur bij Johnson & Johnson, waarvan het eendosisvaccin onlangs is goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) en Jean Stéphenne, de voorzitter van CureVac, het Duitse bedrijf dat samenwerkt met GSK in Waver.

Maar naast deze eminente deskundigen verdienen nog anderen uiteraard alle lof voor hun inspanningen in de strijd tegen het coronavirus. #samentegencorona