Ons nieuwe paspoort bekroond

28/06/2022

Ons nieuwe paspoort, gelanceerd in februari 2022, blijft niet onopgemerkt. Zijn gedurfde design, dat onze helden van de 9e kunst en zijn veiligheidskenmerken beklemtoont, viel onlangs in de prijzen.

Zo ontving een delegatie van de Directie Reis- en identiteitsdocumenten van Buitenlandse Zaken in Tallinn de prijs Beste Nieuwe Paspoort 2022 op de conferentie HSP-EMEA (High Security Printing, Europe, Middle-East and Africa).

De prijs wordt toegekend door Reconnaissance International, wereldleider op het vlak van commerciële info over veiligheid. Hij bekroont de beste technologieën en technieken om officiële overheidsdocumenten te produceren en uit te reiken. Daaronder vallen zowel valuta, namelijk bankbiljetten en munten, als identiteitskaarten en paspoorten. Ons paspoort werd bekroond omdat het een nieuw grafisch ontwerp (de striphelden op alle 34 pagina’s) koppelt aan geavanceerde beveiligingstechnieken.

België heeft geen aardolie, wél goede ideeën. Hoewel het misschien surrealistisch lijkt strips te verweven in zulk een ernstig en beveiligd document als een paspoort, heeft dat lef geloond, want niet alleen spreekt de internationale pers erover (in goede zin), maar ook stapelen de bekroningen zich op.

Als u Belg bent en een gepersonaliseerd exemplaar van dit paspoort wenst, contacteer dan uw gemeentebestuur of de diplomatieke post in uw ambtsgebied.