De ruimte: niet te hoog gegrepen voor België

27/04/2021

België is erg nauw betrokken bij het Europees Ruimtevaartagentschap, staat sterk qua de bouw van raketten en satellieten en heeft erkende onderzoekscentra. Mag ons land erop hopen een astronaut(e) te lanceren?

Het Europees Ruimtevaartagentschap (ESA) beschouwt België als ‘de kleinste onder de grote, maar de grootste onder de kleine’. Het is de zesde grootste betaler van de 22 lidstaten (waaronder Canada en Zwitserland) en weegt dus alleszins op de besluitvorming van de ESA-autoriteiten.

Dankzij deze aanzienlijke financiële bijdrage is een terugverdieneffect gegarandeerd voor een groot aantal Belgische ruimtevaartbedrijven. Als belangrijkste Belgische parels a.an deze bedrijfstak noemen we Newtec, Thales Alenia Space Belgium, QinetiQ Space, SABCA, Techspace Aero, Spacebel, Trasys, RHEA en Vitrociset.

De site in Redu, provincie Luxemburg, heeft een operationeel centrum dat weldra belast wordt met de bescherming van alle ESA-activiteiten en -infrastructuur inzake cyberveiligheid. En elders in het land knoopt de ESA tal van wetenschappelijke samenwerkingsverbanden aan met Belgische onderzoekers, zoals met de Universiteit Antwerpen of het befaamde ruimtevaartcentrum van de Universiteit van Luik.

Wettigt dat onze ambitie om een Belg(ische) de ruimte in te sturen, na Dirk Frimout (1992) en Frank De Winne (2002 en 2009)? Begin alvast maar te solliciteren!