Meerdere Belgische films bekroond op Ests festival

23/11/2023

Belgische films vielen in de smaak op het prestigieuze Tallinn Black Nights Films Festival. Drie gingen er met een prijs naar huis, het bewijs dat de Belgen bedreven zijn in de zevende kunst.

Regisseur Koen Mortier stelde trots Skunk voor, de bewerking van het gelijknamige boek van Geert Taghon, die zijn ervaringen in de forensische jeugdpsychiatrie deelde. De film over een tiener die in een jeugdinstelling terechtkomt, kreeg de prijs van de jeugdjury.

Naast deze veelbelovende prent (in de zalen vanaf februari) werd de filmmuziek van The Magnet Man van Gust Van den Berghe opgemerkt op het festival, een compositie van David Van Keer en Birger Embrechts. U mag de titel van de film heel letterlijk nemen: het hoofdpersonage is magnetisch, dus alles van ijzer blijft aan hem plakken. Hem wacht een circuscarrière.

Tot slot: voor een echt stripland als België is het maar logisch dat het uitblinkt in animatie. Vandaar dus Bim, een animatiefilm van Tom Van Gestel.

Oprecht proficiat voor die drie schitterende Belgische films, de cast en de crew! Maar we vroegen ons af: wat is uw favoriete Belgische film?