Beste film aller tijden is Belgisch

07/12/2022

Nieuwe bekroning voor de Belgische film. Chantal Akerman, de Belgische regisseuse van de beste film aller tijden.

Een jury van meer dan 1.600 filmkenners uit de hele wereld: critici, curatoren, filmmakers komen sinds 1952 op initiatief van het Britse blad Sight & Sound elke tien jaar samen om de beste film te kiezen.

Tien jaar geleden was Vertigo van Alfred Hitchcock winnaar.

En dit jaar gaat de film van een regisseuse (eerste primeur) en van een Belgische (nog een primeur), Chantal Akerman, met de prestigieuze titel van beste film lopen, met de langspeler Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce 1080 Bruxelles.

De film uit de jaren ’70 schetst het wat routineuze leventje van een moeder-weduwe, die alleen woont met haar zoon. Om rond te komen gaat ze in de prostitutie. De minutieuze omgang met het alledaagse maakt er een intens spannend drama van.

Deze film onttroont dus grote klassiekers als Vertigo, Citizen Kane, In the Mood for Love, The Godfather of recenter Parasite, om maar die te noemen.

We vermelden ook dat onze Belgische regisseuse dubbel onderscheiden is, want  de documentaire News from House staat 55e in de prestigieuze erelijst. Hij toont beelden van New York, als ondersteuning bij de brieven van haar moeder die ze leest.

Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce 1080 Bruxelles, een Belgische feministische internationale topfilm die verrast en de verdienste heeft de schijnwerper te richten op een filmdiva, Chantal Akerman.