Filmfestival van Venetië: Belgische Cathalina Geeraerts wint prijs voor beste acteerprestatie

14/09/2023

Voor haar rol in Holly, de recentste film van de Belgische regisseuse Fien Troch, won de jonge Belgische actrice de prijs voor beste acteerprestatie.

Hoofdrolspeelster Cathalina Geeraerts in de Belgische film Holly heeft zopas de prijs voor beste acteerprestatie gewonnen op het 80e Filmfestival van Venetië.

De jonge actrice, amper 17 jaar oud, speelt de hoofdrol in Holly van de Belgische Fien Troch. Haar personage laveert als 15-jarige tiener in een universum waar enerzijds de menselijke psyche en anderzijds de absurditeit van het leven van alledag samenkomen. In die sfeer, niet gespeend van humor, zijn alle ogen van een rouwende gemeenschap gericht op de jonge actrice, nadat een noodlottige voorspelling is uitgekomen.

‘Cathalina zet haar personage bescheiden neer en roept ons op haar niet langer als een kind te zien, maar als een grote actrice’, zei onder meer de jury bestaande uit onafhankelijke filmrecensenten.

Holly zelf, de vijfde langspeelsfilm van Fien Troch, werd uitstekend onthaald bij de eerste vertoning op het festival en de internationale pers liet er zich lovend over uit. Ter herinnering: de 45-jarige regisseuse won eerder al de Orizzonti-prijs voor beste regie voor Home, op datzelfde internationale Festival van Venetië in 2016.

Proficiat voor deze piepjonge en veelbelovende actrice, bekroond op het langst bestaande filmfestival ter wereld!