Virginie Efira triomfeert op uitreiking van de Césars

02/03/2023

De Belgische actrice wint de César voor beste actrice tijdens de uitreiking van de meest prestigieuze Franse filmprijzen van het jaar, het equivalent van de Oscars in de VS. Bouli Lanners, ook een Belg, wint de César voor beste mannelijke bijrol.

De César-filmprijzen zijn opgericht in 1976 en ze worden jaarlijks in Parijs uitgereikt door de Académie des arts et techniques du cinéma (of Académie des Césars) aan professionals van de 7e kunst, in uiteenlopende categorieën, als bekroning van de beste Franse producties.

De voorbije jaren werd Virginie Efira vijf maal genomineerd als beste actrice en één maal als beste vrouwelijke bijrol, zonder dat ze ooit met een prijs naar huis ging.

2023 is dus het jaar dat ze een nominatie weet te verzilveren. Op de 48e editie van de Césars kaapt ze eindelijk de belangrijkste trofee weg die een actrice van de Franstalige film kan winnen. Toegejuichd door de filmprofs in de Parijse spektakelzaal L’Olympia riep ze heel gewoon uit ‘Dit is zó gaaf!’, toen haar het beeldje van de Franse artiest César (geboren op 1 januari 1921 in Marseille en overleden op 6 december 1998 in Parijs) werd overhandigd.

Deze allergrootste eer in Frankrijk dankt ze aan haar rol van overlevende van een aanslag (geïnspireerd door die van de moslimterroristen in de Bataclan) in de film Revoir Paris, een sterk verhaal van veerkracht van regisseuse Alice Winocour.

Ook de puike acteerprestatie van de Belg Bouli Lanners (ook bekend als regisseur) verdient onze lof. Hij is verkozen tot beste mannelijke bijrol in de film La Nuit du 12 van Dominik Moll.