België zesde op wereldranglijst inzake de strijd tegen ongelijkheid

23/10/2018

Volgens Oxfam International en de Britse ngo Development Finance International staat België zesde op de wereldranglijst inzake de strijd tegen ongelijkheid. Alleen Denemarken, Duitsland, Finland, Oostenrijk en Noorwegen zouden het beter doen.

Geen land pakt de ongelijkheid zo efficiënt aan als Denemarken. Het gooit de meeste ogen qua ‘inzet om de ongelijkheid terug te dringen’, zo blijkt uit het onderzoek van Oxfam International en de Britse ngo Development Finance International. De index meet niet de reële ongelijkheid, maar kwantificeert veeleer de politieke maatregelen die een gelijkwaardige samenleving stimuleren.

Ons land behaalt een hogere score dan de vaak genoemde voortrekkers inzake gelijkheid, zoals Zweden, Japan, IJsland of Nederland. Dat is vooral te danken aan twee kenmerken van onze economie: de hoge bestedingen in het onderwijs en de sociale zekerheid en de sterk herverdelende werking van de fiscaliteit.

De derde pijler waarop de index is gebaseerd, namelijk de arbeidsrechten en het minimumloon, zou in ons land minder goed zijn uitgebouwd. De oorzaken zouden de beperkte uitkering voor ouderschapsverlof en het relatief lage minimumloon zijn.

Hoewel België traditioneel mooie resultaten neerzet in rapporten over ongelijkheid, blijft het risico om in de armoede te verzeilen toch vrij hoog. Want volgens de Oxfam-functionarissen ‘is de goede gelijkheidsscore hoofdzakelijk te danken aan de uitgebreide middenklasse. Maar de beleidsmakers zouden er rekening mee moeten houden dat voor bepaalde groepen de armoede almaar meer lonkt.’