Brussel: We are the best … of toch bijna

25/03/2021

Dat hebt u goed gelezen …: bijna toch. Brussel is er nog lang niet, maar gaat erop vooruit. Ranglijstjes zijn altijd een netelige zaak en hun waarde erg relatief, maar hier onthouden we dat Brussel in 2020 35 plaatsen gestegen is tegenover de rangschikking van 2019.

De Global Cities Index van Schroders is zopas uit. De stad Brussel heeft een sprong vooruit gemaakt van plaats 84 in de vorige rangschikking naar 49 nu.

Laten we eerlijk zijn: de criteria zijn gewijzigd

Ruim 400 steden worden afgetoetst op vier criteria. Bij de basiscriteria, economie en innovatie, zijn transport en milieu bijgekomen. Economie houdt bijvoorbeeld rekening met bevolkingsgroei, bbp, mediaan beschikbaar inkomen van de gezinnen en detailverkoop.
Door zijn gemiddelde grootte is Brussel wellicht gebaat bij de invoering van de criteria transport en milieu. Maar vooral de factor innovatie jaagt ons vooruit in de rangschikking. Dankzij de QS World University Rankings, die beide Brusselse universiteiten, de VUB en de ULB, bij de 260 beste ter wereld rekent en de VUB zelfs in de Europese top 100 zet.

Er staan nog andere Belgen steden in, namelijk Antwerpen en Gent, dat de rangschikking binnenkomt dankzij haar universiteit, en Luik.

Hopelijk zijn we er volgend jaar nog ‘s 35 plaatsen op vooruitgegaan en staan we weldra in de top 10, na de drie winnaars van dit jaar: Los Angeles, Hongkong en Londen.