Uitstekend nieuws voor de novelle van Antoine Wauters

25/05/2022

In een beroemd Parijs restaurant wist de pen van de Belgische auteur Antoine Wauters de leden van de Académie française te bekoren. Zijn bundel Le musée des contradictions won de novelleprijs Prix Goncourt.

Luikenaar Antoine Wauters is zowel dichter, romanschrijver als scenarist. In 2014 won hij al de Prix Première met zijn roman Nos mères en in 2015 viel hij op als coscenarist van Préjudice, een langspeelfilm waar de Belg Arno aan de zijde van Nathalie Baye acteert. Vorig jaar kreeg hij de Prix Marguerite Duras voor Mahmoed of het wassende water, dat nog in andere talen zal verschijnen.

Vandaag behaalt de Belgische auteur een mooie onderscheiding voor een literair genre dat nog te weinig bekend is bij het grote publiek: de novelle. Musée des contradictions bundelt twaalf novellen, namelijk twaalf woedekreten neergepend in de lockdown. Een dichterlijk manifest dat al het absurde in onze wereld en de verborgen drang tot revolteren uitschreeuwt.

Bejaarden willen ontsnappen uit hun rusthuis, jongeren willen gewoon even naar zee. Elke novelle is een roep, een droom, een verlangen. En wat als we de wereld veranderden, een andere weg voor ons open lag?

De auteur spaart ons niet altijd, maar hij slaat met een schitterende pen, in een wereld waar woorden de tijd nemen om in te dringen voor ze zich neervlijen op het papier, ver van het haastige mediadebat. En ziet alles er somber uit, dan is een sprankeltje hoop, de poëzie van de woorden een opsteker, een rustgevend moment.