Waalse technologie blinkt uit in Las Vegas

10/01/2022

De grootste elektronicabeurs voor het grote publiek, Consumer Electronics Show (CES), gaat ondanks de pandemie door in Las Vegas, maar reuzen als Google en Microsoft blijven weg. Maar AWEX heeft vijftien jonge Waalse bedrijven in de knop de Atlantische Oceaan overgeholpen. Zeven start-ups en acht kmo’s zullen dus aanwezig zijn in de drukbezochte Eurekahal.

Met een goed dossier krijg je toegang tot het techmekka en een bedrijf mag slechts twee keer deelnemen. Hoewel deze beurs een springplank van onschatbare waarde is om het internationaal te maken, moet je weten dat dit jaar minder dan de helft van de exposanten (2.000 in plaats van 4.400) opdaagt. Het wegblijven van de reuzen levert de kleinere echter misschien een plaatsje op. Zo vinden we Levita terug, dat rondzwevende voorwerpen demonstreert, erg gewild in de luxesector. E-Peas, een spin-off van UCLouvain, komt met oplossingen om toestellen energie-onafhankelijk te maken.

Onder de kmo’s zien we dronespecialist ALX Stems en Intopix, dat bestandscompressiesystemen voorstelt. Ook Back2buzz reisde mee, dat smartphones opknapt en milieuvriendelijke accessoires fabriceert. Met de huidige grondstoffenschaarste heeft dit bedrijf de wind in de zeilen; het kreeg zelfs het Solar Impulse-label en is dus een van de 1.000 oplossingen voor een milieubewuster samenleving. Oplossingen die milieubescherming combineren met financiële levensvatbaarheid.

De Waalse bedrijven krijgen echt de kans partners en investeerders te ontmoeten en zich internationaal op de kaart te zetten.