Vuitton laat uitzonderlijke diamant in Antwerpen slijpen

20/11/2020

Louis Vuitton nam HB Antwerp in de arm om een uitzonderlijk grote en heldere diamant te slijpen: Sethunya, 549 karaat, een van de grootste steentjes ter wereld.

Deze ‘bloem’, wat Sethunya in de lokale taal betekent,  is uit de grond gehaald in Botswana, geologisch gezien rijk bedeeld. Ongemeen zeldzaam helder en wit van kleur voor een ruwe diamant. Ondanks zijn uitzonderlijke grootte zou hij wellicht onopgemerkt zijn gebleven zonder de gepaste spitstechnologie, het MDR-XRT-toestel, dat geprogrammeerd is om in modderstromen diamanten met het hoogste koolstofgehalte (kimberliet) te ontdekken en zou hij zonder meer zijn verpulverd.

Het is de tweede keer dat Vuitton het Antwerpse bedrijf HB Company vraagt een steen van een dergelijke omvang te slijpen. De keuze is ingegeven door de argumentatie van het bedrijf: de meest geavanceerde technologie, de transparante weg die de diamant aflegt van ontginning tot levering van het eindproduct en de mogelijkheid voor de koper om keuzes te maken: zeg maar juwelierskunst op topniveau én op maat. Dankzij die troeven wil Antwerpen zijn eeuwenlange prominente plaats terugwinnen.