Touwslager Bexco zet zijn zinnen op windparken in diepzee

31/03/2021

In lang vervlogen tijden verwerkte de touwslager, ook wel zeeldraaier genoemd, garen, meestal van hennep, tot touw. Nu is het ambacht zowat uitgestorven. Of beter, in handen van een vijftal professionele bedrijven wereldwijd, zoals de Belgische specialist Bexco uit Hamme. Die maakt onder meer synthetische touwen van wel meer dan 1.000 meter lang.

Synthetische touwen worden gebruikt in de olie- en gassector en de scheepvaart. Bijvoorbeeld om mammoettankers mee vast te meren aan zeeboeien of om olieboorplatformen te verankeren aan de bodem van de oceaan. Maar voor het zover is, voeren gespecialiseerde vaklui in het bedrijfsatelier manueel een hele reeks ingewikkelde voorbereidende handelingen uit. Allemaal zijn ze erop gericht het touw zo sterk, efficiënt en slijtvast mogelijk te maken. Bexco produceert nu ook hijsstroppen, waarmee zware windturbinepylonen worden opgetild en geïnstalleerd in volle zee.

 

Om dergelijke transporten van meer dan 140 ton tot een goed einde te brengen, richtte Bexco in 2014 een vestiging op op het klimaatneutrale en innovatieve bedrijvenpark Blue Gate Antwerp aan de zuidrand van de stad, vlak bij de Schelde. Zo kunnen zijn touwen perfect over het water worden vervoerd. Een deel van het personeel met de nodige vakkennis en ambachtelijke vaardigheden verhuisde mee om van deze specialisatie een succes te maken. En dat lijkt aardig te lukken.