Opmerkelijk tandheelkundig succesverhaal

26/07/2022

Biotechbedrijf Wishbone ontwikkelde een gloednieuw product op basis van beenderen van Belgische runderen dat de slaagkans op bottransplantaties in de tandheelkunde vergroot.

Wishbone werd opgericht in 2013 door Eric Rompen, France Lambert en Geoffrey Lecloux, drie specialisten tandheelkunde aan de universiteit van Luik. Het biotechbedrijf uit het Luikse Flémalle vond de voorbije jaren een technologie uit die snellere beenderregeneratie mogelijk maakt bij tandtransplantaties.

Het procedé wordt gebruikt bij de fabricage van materiaal voor xenotransplantaties, namelijk een botvervanger van dierlijke oorsprong die geschikt is voor gebitsreconstructies. Want voor je een tand transplanteert, moet je nagaan of het kaakbeen een voldoende stevige basis biedt. Tandverlies heeft namelijk heel vaak te maken met verzwakt bot op die plek.

Dankzij biomateriaal gehaald uit de mineralen van runderbotten kunnen de Belgische onderzoekers sneller en trefzekerder bot regenereren dan met de producten die momenteel op de markt zijn.

Voor het deze innoverende (en opmerkelijke) technologie in Europa kan commercialiseren, moet het Luikse bedrijf wachten op een Europese vergunning eind dit jaar. Maar Wishbone kan terugvallen op een uitgebreid netwerk van chirurgen om de eerste behandelingen op te starten, want over de Atlantische Oceaan is er al groen licht van het Amerikaanse Geneesmiddelenagentschap (FDA).

De Amerikanen krijgen straks dankzij de beenderen van Belgische runderen als eersten hun stralende glimlach terug. Ongetwijfeld stappen andere tandchirurgen wereldwijd mee in deze technologie.