NASA koopt weerdata van Leuvense Spire Global

15/07/2020

Onderzoek naar cubesats, satellieten ter grootte van een schoendoos die in een lage baan om de aarde cirkelen, op een NASA-basis in Californië in 2012, leidde tot de oprichting van databedrijf Spire Global. Mogelijk ontketent het straks een revolutie in de ruimtevaart

Inmiddels heeft de Leuvense burgerlijk ingenieur werktuigkunde en medeoprichter van Spire Global, Jeroen Cappaert, 88 minisatellieten in de ruimte rondcirkelen. Ze registreren strategische data die ze bundelen in een globale gegevensbank waar allerlei bedrijfstakken hun voordeel mee kunnen doen. Zoals bewegingen van schepen wereldwijd voor de scheepvaart, havens, kustwachten en rederijen. Bepaalde gegevens kruisen met andere levert een toegevoegde waarde op. Tijdens de lockdown moesten commerciële vluchten noodgedwongen grotendeels aan de grond blijven, waardoor het aantal weerrapporten drastisch afnam. Want naast satellieten, weerstations en -ballonnen verzamelen vliegtuigen dergelijke informatie. Spire Global sprong in dat gat. Het mocht als een van de eerste privébedrijven zijn eigen data leveren aan Britse en Europese weerinstituten en zelfs aan de NASA. Na tests bleken de data van Spire Global een waardevolle aanvulling op de waarnemingen en metingen van de NASA-satellieten. Het Amerikaanse Oceanografisch en Atmosferisch Agentschap (NOAA) toont trouwens ook interesse.

Het gaat Spire Global, met zijn 250 werknemers in het Grootherdogdom Luxemburg, Schotland, de VS en Singapore, duidelijk voor de wind.