Eerste Europees zonnespiegelpark in Antwerpen in gebruik

07/11/2019

Het Limburgse energiebedrijf Azteq neemt de eerste installatie in Europa in gebruik die warmte produceert met zonnespiegels. Een innovatief, milieubewust en erg rendabel procedé.

Op de terreinen van ADPO, een bedrijf gespecialiseerd in de opslag van chemicaliën in de Antwerpse haven, staan op 1.100 m² 5 m lange gebogen spiegels opgesteld. Ze draaien mee met de zon, concentreren het zonlicht op een centraal gelegen buis met vloeistof en deze wordt verhit en omgezet in stoom. Dit technische hoogstandje voor de industrie is een Europese primeur.

Volgens Koen Vermout, de directeur van het Limburgse start-upbedrijf Azteq, levert deze technologie drie keer meer energie op dan zonnepanelen. ‘Wij zetten 68% van het zonlicht om in energie tegenover 15 à 18% bij zonnepanelen. Voorts kan de temperatuur oplopen tot 400°C  en de geproduceerde warmte kan worden opgeslagen in geïsoleerde tanks om ’s nachts te worden gebruikt.’

De warmte die op de ADPO-site in Antwerpen wordt geproduceerd, dient om de grondstoffen vloeibaar te houden en de containers te reinigen.

Tal van andere landen zouden interesse hebben. ‘Want’, zegt Koen Vermout, ‘onze troef is dat we heel hoge temperaturen kunnen halen, wat interessant is voor bottelarijen, brouwerijen, voedselverwerkingsbedrijven en de chemische sector.’ Het is de bedoeling binnen 5 jaar 150 hectare spiegels in Europa te installeren.