E-commercereus Alibaba strijkt neer op Liège Airport

22/01/2019

Alibaba, of beter het logistieke filiaal Cainiao, gaat zich vestigen op een terrein van 22 hectare in een noordelijke zone van de luchthaven van Luik. Wellicht meteen goed voor honderden arbeidsplaatsen.

Alibaba, vaak het Chinese Amazon genoemd, is een wereldspeler op het vlak van e-commerce.  De Chinese groep is een van de grootste beursgenoteerde bedrijven ter wereld.

De Luikse luchthaven wordt het belangrijkste knooppunt van zijn internationale netwerk, zoals andere al bestaande draaischijven als Hongkong, Dubai, Kuala Lumpur en Moskou.

In afwachting dat begin 2021 gestart wordt met de bouw van een bijna 380.000 m² groot magazijn voert de luchthavendirectie parallelle gesprekken met FedEx. Deze logistieke reus, al bedrijvig op de luchthavensite sinds de overname van TNT enkele jaren terug, zou namelijk verder mogen uitbreiden op de ettelijke hectaren die nog beschikbaar zijn in de luchthavenzone.

Het Chinese en het Amerikaanse bedrijf zullen de komende jaren dus naast elkaar opereren,  waardoor de luchthaven zijn inkomstenbronnen kan diversifiëren in een sterk groeiende sector als de logistiek en de pakjesbezorging.

Dat zou goed nieuws zijn voor de werkgelegenheid. Want als we de krant L’Echo mogen geloven, zouden daardoor 900 directe en 2.000 indirecte banen worden gecreëerd. Daarbij belooft Alibaba de producten van de Belgische kmo’s op zijn e-commerceplatform te promoten.