Simsalabim Laurent Piron nr. 1 op WK goochelen

10/08/2022

In 2021 won Laurent Piron uit Dalhem in de provincie Luik al het wereldkampioenschap goochelen in Spanje. Dit jaar keert onze 28-jarige landgenoot met de hoofdvogel uit het Canadese Québec terug naar huis. Hij mag zich nu ’s werelds beste goochelaar noemen.

De rivaliteit was nochtans bikkelhard en groot. Laurent Piron moest het opnemen tegen ruim 100 kandidaten van allerlei nationaliteiten in vijf verschillende categorieën: grote illusies, mentalisme, manipulatie, humoristische acts en algemene goocheltrucs. In die laatste wist hij zijn 30 concurrenten met zijn toverstaf uit te schakelen. Daarnaast greep hij de Grand Prix beet, de prestigieuze en hoogste onderscheiding voor alle categorieën dooreen. Dat maakt van hem in magische kringen het neusje van de zalm. En het kon voor België niet op, want het goochelaarstrio Doble Mandoble eindigde ook nog ’s tweede in de grote illusies.

Laurent Piron dankt zijn titel aan Paper Ball, een creatie gemaakt met Hugo Van De Plas, het gezelschap Alogique met de steun van de Federatie Wallonië-Brussel. Dat brengt origineel, hedendaags en kunstzinnig goochelspektakel. In Paper Ball krabbelt een uitvinder zonder inspiratie en op zoek naar een gloednieuw idee wat gedachten neer op enkele bladen papier, verfrommelt die tot proppen, gooit ze achteloos weg. Tot wanneer de laatste prop plots begint te stappen, rond te vliegen, te verdwijnen en weer te verschijnen, de voorwerpen tot leven komen en de magiër de lucht in tillen. Zijn act kreeg een staande ovatie van het voltallige publiek.

Proficiat!

PAPER BALL - Teaser - Laurent Piron/Cie Alogique - YouTube

Muzikale creatie en compositie: Simon Fransquet (live visuele act) en Gregoire Gerstmans (spektakelact en hierboven video)