‘Biertrein’ vervangt 5.000 vrachtwagens

21/11/2019

ABinBev, de Amerikaans-Belgische brouwgroep, transporteert miljoenen hectoliters bier naar de haven van Antwerpen. Die heeft een rechtstreekse treinverbinding met de brouwerij in Leuven. Een sneller en minder vervuilend alternatief voor het wegvervoer.

In de haven van Antwerpen ligt er een nieuwe treinverbinding tussen beide Scheldeoevers. Die zou jaarlijks 5.000 vrachtwagens uit de haven en van de Antwerpse ring weg moeten houden.

De nieuwe trein, die in 2020 wordt ingezet, kan 47 containers vervoeren. De biergigant schat dat elke treinrit neerkomt op 75% minder CO₂-uitstoot. Dat percentage zou nog groter zijn geweest met een elektrische in plaats van een diesellocomotief. Maar de spoorlijn in de haven is nog niet geëlektrificeerd. Deze milieuvriendelijke ingreep sluit aan bij andere recente maatregelen. Zo verscheept wereldleider op de biermarkt AbinBev sinds april zijn merken (Stella Artois, Jupiler, Leffe …) die in de regio Luik worden gebrouwen van het eiland Monsin over het Albertkanaal naar de haven van Antwerpen.