Belgische wijnboeren zijn met steeds meer

04/06/2021

De wijnbouw in België gaat er van jaar tot jaar op vooruit, zowel qua imago als kwaliteit. iOok het aantal wijnboeren. Zo telde ons land er in 2020 25% méér dan het jaar tevoren (198 tegenover 154 in 2019).

 

Sinds de 9e eeuw produceren de abdijen in onze gewesten wijn, maar lang stond de wijnbouw op een laag pitje. Pas enkele jaren terug begon in België de belangstelling voor wijn opnieuw te groeien.

 

De meeste wijnboeren en het grootste areaal vind je in Vlaanderen: 326 hectare tegenover 260 in Wallonië. Omgekeerd wordt in het zuiden van het land, Wallonië dus, het meeste wijn verbouwd: 1.003.059 liter op een totaal van 1.853.034 liter.

Wij onderscheiden ons vooral qua lichte en mousserende witte wijnen. De specialiteit van onze wijnboeren? De chardonnay en de pinot noir, zoals in de Champagne en in Bourgondië. Het meeste aanzien geniet Ruffus, uit de regio Binche. Het is een sprankelende witte, met een laag suikergehalte en een geduchte concurrent voor de champagnes. Op de wereldwedstrijd van Brussel pakte hij goud.

Maar vinologen en fans merken nog andere streekproducten op in ons land. België telt 6 wijnen met een gecontroleerde herkomstbenaming, een label dat wijn bij de consument bekend en geloofwaardiger maakt: Hagelandse wijn, Haspengouwse wijn, Heuvellandse wijn, de Côtes de Sambre et Meuse, de Vins des Jardins de Wallonie en tot slot de Crémant de Wallonie

 

Dus waarom niet van een paar Belgische bubbels proeven onder de zomerzon?