Twintig jaar Belgische bubbels

16/06/2022

Ruffus, een witte sprankelende wijn uit België, wordt 20: een mooi succesverhaal!

In het Henegouwse dorpje Haulchin strekt zich het domein Les Agaises uit over 35 ha. Aanvankelijk kon de stichter, Raymond Leroy, maar 2 ha exploiteren voor hij de wat geschifte uitdaging aanging België op de wereldkaart van de beste wijngebieden te zetten.

Wel vaker krijgt een ambitie concreet gestalte dankzij een toevallige ontmoeting. Zo ook voor deze man uit Binche. In 2001 raakt hij op een feest aan de babbel met Etienne Delbeke, een boer uit het dorp. Rond enkele potten bier smeden ze samen het plan om het kleine domein van Raymond Leroy stelselmatig uit te breiden.

Spontaan gaan beide vennoten zich richten op de productie van een witte schuimwijn. De bodem in hun streek is vergelijkbaar met die in de Champagne, met een kalkader die de wijn een erg minerale en lichte smaak geeft, en dus is de kans op succes groter dan voor een rode wijn.

De eerste oogst levert amper goed duizend flessen op. Maar de smaak zit raak, en het volgende seizoen worden er al 30.000 stuks geproduceerd. Op de Mondial de Bruxelles wint Ruffus een medaille. Dan gaat het hard voor de naambekendheid en vindt Ruffus zijn weg naar de wijnkaart van klasserestaurants.

Jaarlijks worden er 350.000 flessen geproduceerd. Op korte termijn kunnen dat er nog méér worden, als Les Agaises wordt uitgebreid.

Maar voor deze fanaten gaat kwaliteit voor op kwantiteit!