Visionaire persoonlijkheid in de Belgische wijnwereld

29/07/2022

In 2003 creëerde Philippe Grafé in Namen zijn Domaine du Chenoy, dat zou uitgroeien tot een begrip in de wijnbouw in Franstalig België. Hij experimenteerde met de kweek van hybride wijnstokken. De koning van de interspecifieke rassen was een feit!

Philippe Grafé is zowat in de wijn geboren, zou je kunnen zeggen. Als adolescent al draaide hij mee in de familiezaak van zijn ouders, die wijn op vaten deden in kelders in de rots van de Naamse citadel. Hij volgde ook een wijnopleiding en deed brede praktijkervaring op. Tot hij in 2003 in Engeland wijn van een hybride ras proefde waar hij nooit eerder van had gehoord. Zijn creativiteit explodeerde. Vele opzoekingen op internet, contacten met een bekende oenoloog en wijnstokkenteler, bezoeken aan wijnbouwinstituten in Duitsland en proeverijen bij producenten later kreeg Chenoy stilaan gestalte. Meteen had Philippe Grafé door dat natuurlijk gekruiste wingerds, ook wel interspecifieke rassen genoemd, de toekomst waren. Waarom? Omdat ze drie goede eigenschappen combineren: ze zijn resistenter tegen de wijngaardziekten, leveren kwaliteit op en kunnen de klimaatopwarming beter aan. In 2018 behaalde hij de begeerde titel Belgian Wine Personality of the Year en in 2019 kwam daar nog het Europese biolabel voor Chenoy bovenop.

Verrassend weetje is wel dat die hybride rassen doorgaans van Duitse signatuur zijn. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben de Duitsers ze vanuit Frankrijk, waar ze in de jaren ’30 zijn gecreëerd, in hun land ingevoerd.