België grote exporteur van chrysanten

28/10/2020

Wij associëren de plant nog altijd met de herdenking van onze overledenen rond Allerheiligen. Maar de chrysant, een weinig bekend Belgisch exportproduct, is meer dan een kerkhofbloem.

67 jaar geleden begon Georges Pieters in het West-Vlaamse Oostnieuwkerke beroepshalve sla en tomaten te kweken. Mooi, maar een aanvullende teelt was welgekomen. Hij koos voor chrysanten. Eerst legde hij zich alleen toe op de productie, daarna ging hij stekjes verkopen aan andere kwekers in België en Frankrijk. Een schot in de roos.

 

Inmiddels hebben Elien Pieters en haar echtgenoot de leiding in het gelauwerde familiebedrijf Gediflora. De verkoop van stekjes gaat gewoon door, wereldwijd nu. Hun kernactiviteit is echter veredelen: bestuiven, kruisen en constant op zoek gaan naar nieuwe varianten. Dat maakt hun typisch Belgische bolchrysanten, de Belgian mums – van het Engelse chrysanthemum – uniek. Ruim 20 ha aan serres en proefvelden leveren nu een breed assortiment aan unieke rassen en families op, bestemd voor de vier windrichtingen. Voor ons is de chrysant een novemberbloem, in Scandinavië kijken ze in augustus uit naar de roze en paarse varianten, in Amerika is september de topmaand en China viert begin oktober zijn nationale feestdag met uiteraard alleen maar gele en rode exemplaren.

 

De chrysant heeft dus meer in haar mars dan grafversiering alleen. Zelfs influencers proberen tegenwoordig op de sociale media haar imago op te krikken tot een volwaardige bloem met een waaier aan mogelijkheden.