Landense graanjenever en Gavers Valeirke nu ook Vlaamse streekproducten

27/02/2023

Momenteel is Vlaanderen al liefst 186 traditionele streekproducten rijk. De twee nieuwkomers qua eetbaar erfgoed zijn de Landense graanjenever en het Gavers Valeirke.

Typisch, traditioneel en waardevol eetbaar erfgoed moet je koesteren. Daar zorgt vzw VLAM voor, het Vlaams Centrum voor Visserij- en Agromarketing. Het promoot de producten en diensten van de sectoren landbouw, tuinbouw, visserij en agrovoeding. Typisch in België, Vlaanderen of in een bepaalde regio; traditioneel staat voor sinds generaties terug doorgegeven en ambachtelijk geproduceerd met veel vakmanschap, liefde en geduld; waardevol tot slot verwijst naar wat wereldbekend of vergeten is maar altijd de moeite loont om in herinnering te brengen. Denk maar aan Oostendse garnaalkroketten, Gentse neuzekes of Limburgse vlaaien.

Die en de andere Vlaamse streekproducten krijgen nieuw gezelschap. Van de zeer zachte en niet te straffe Landense graanjenever van Kris Wintmolders: 20% moutwijn, wat een complexe graansmaak met een lichte toets van jeneverbes oplevert. Op het etiket prijkt een van de Landense symbolen, de wit-blauwe watermolen. Het beslagwater komt uit een bron in de buurt.

Het Gavers Valeirke is een knapperig koekje op smaak gebracht met hazelnoten, amandelen en citroenschil en gebakken door Ineke Demeyer. Hiervoor stond het standbeeld model van een ridder die meevocht in de Slag van Gavere in 1453 en blijkbaar gelijkenis vertoont met een zekere Valeir, een Gaverse schrijnwerker.

Laat het je smaken.