Voeren, de groene verademing op het hoogste stukje Vlaanderen

17/11/2022

Wandelen of fietsen door een pittig heuvelachtige streek waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan, dicht bij huis? Dan lonkt Voeren, gezegend met ongerepte natuur, kastelen, vierkantshoeven, vakwerkhuizen, kapellen, specifieke fauna en flora … en zalige rust. Na de trammelant uit een niet zo ver woelig verleden voelt die pais en vree extra goed aan.

Zes dorpjes vormen samen de verst van de zee en hoogst gelegen Vlaamse gemeente. Het klimaat is er een tikje continentaler en tegelijk wat meer zuiders. Op de zonbeschenen zuidwaarts gerichte dalhellingen tref je dieren en planten aan die noordelijker niet meer voorkomen. Trouwens, ook meerdere prijswinnende wijndomeinen, met dank aan de kalkhoudende en mineraalrijke bodem. Zeker te proeven, naast de andere lokale lekkernijen: ambachtelijk bereide appelen- en perenstroop, sleedoornjenever en forel bijvoorbeeld.

Mis evenmin de pittoreske vakwerkhuizen, gebouwd op een sokkel van silex en bestaande uit een geraamte van stijlen, regels en schorren. Of de vroegere Commanderij van de Duitse Orde in Sint-Pieters-Voeren, een van de vijf andere kastelen, de paternoster van wegkruisen die herinneren aan een of ander oud ongeluk. Bewonder ook het technisch vernuft van kunstwerken als het 250 m lange spoorwegviaduct, dat 18 tot 23 m boven het landschap van Sint-Martens-Voeren uitsteekt, of de 2 km lange tunnel op de voormalige spoorlijn Tongeren-Aken, aangelegd door de Duitsers tijdens WO I.

Neem voldoende tijd om van al dat fraais te genieten.