Nieuwe coronavariant ontdekt

25/03/2021

De zogeheten nieuwe B.1.214-variant, die niet in België is ontstaan, werd door een laboratorium van de universiteit van Luik ontdekt. Momenteel veroorzaakt hij nog maar weinig besmettingen, maar wetenschappers van de ULiège en de KULeuven volgen hem op de voet.

Een wetenschapper betrokken bij het nationaal programma voor monitoring van het virusgenoom, eind december gelanceerd door de Belgische overheden, heeft deze variant geïdentificeerd. Hoofd van het labo voor onderzoek en sequencing van het Sars-Cov-2-virus van de ULiège, Vincent Bours, meent dat ‘die mutatie tot nu toe bijna nooit was opgemerkt’.

Want anders dan bij de zogeheten Britse, Zuid-Afrikaanse of Braziliaanse varianten, gekenmerkt door een verandering van de nucleotiden in hun Spike (S)-eiwit, merken de wetenschappers dat er in de B.1.214-variant veeleer 3 aminozuren zijn bijgekomen vergeleken bij hetzelfde referentie-eiwit S.

Deze variant, opspoorbaar met PCR-tests, wordt momenteel niet als zorgwekkend beschouwd. Evenmin wijst in dit stadium iets erop dat de nieuwe variant die uit Sub-Saharaans Afrika zou komen, dodelijker of besmettelijker zou zijn, hoewel hij al 4% van de nieuwe besmettingen uitmaakt. De experts zijn positief gestemd over de werkzaamheid van de vaccins tegenover deze variant, die al in meerdere landen circuleert. De universiteiten van Leuven en Luik volgen hem in elk geval op de voet.

In deze strijd tegen de pandemie juichen we andermaal de niet-aflatende inspanningen van onze wetenschappers toe.