Europese primeur: bloedtransport met onbemande passagiersdrone in Sint-Truiden

03/08/2023

Voor het eerst vloog een onbemande en geautomatiseerde passagiersdrone medische inhoud door het Europese luchtruim, in het Limburgse Sint-Truiden. Technisch ligt de weg open om goedkoop, milieuvriendelijk en efficiënt complexe medische transporten uit te voeren in het dagelijks leven waar traditioneel helikopters of lichte vliegtuigen voor worden ingezet. Wettelijk is er echter nog een lange weg te gaan.

Buurtbewoners van DronePort, de voormalige militaire basis in de Sint-Truidense deelgemeente Brustem, zullen wel even hebben opgekeken toen ze vorige week een uit de kluiten gewassen drone door het testluchtruim van de nieuwe thuishaven voor onder meer kenniscentra in de bemande en onbemande luchtvaartsector zagen vliegen. Het uiterst stabiele passagierstoestel met 2 zitplaatsen, 16 elektromotoren en propellers, een kruissnelheid van 130 km/u., een reikwijdte van 30 km en een maximale vluchtduur van 30 minuten legde de volledig onbemande en geautomatiseerde testvlucht van in totaal 2,6 km af, over bewoond gebied, met 10 bloedzakken aan boord. En dat onder begeleiding van het Belgische Helicus, dat droneapplicaties en technologieën voor medisch transport ontwikkelt.

Dit type drone is perfect geschikt om snel bloed tussen ziekenhuizen en spoedartsen naar moeilijk bereikbare plaatsen te transporteren. De Europese transportwetgeving gaat voorlopig niet gelijk op met de technologie en de innovatie in de sector, maar de test is wel een stap in de goede richting.