Littekenvorming vanop afstand opvolgen met Belgische Dermatoo

24/03/2022

Efficiënte wondzorg is niet bepaald een sinecure voor verplegers, ondanks regelmatige behandeling en toezicht. De Luikse start-up Dermatoo springt te hulp met zijn systeem om de opvolging van littekenvorming vanop afstand mogelijk te maken.

Vermoed wordt dat 2% van de bevolking kampt met wonden van lange duur die geregeld moeten worden verzorgd. Soms kan de genezing wel twintig jaar duren. Verplegers komen vaak dagelijks langs om nieuwe zwachtels om te leggen, en zelfs dan is het soms lastig de evolutie correct in te schatten. De hulp van een arts inroepen of hem gewoon een fotootje van de wonde met WhatsApp versturen lijkt dan de enige uitweg.

De uitvinding van Dermatoo zet een punt achter deze weinig bemoedigende aanpak. Een draagbaar apparaat uitgerust met allerlei camera’s voor onder meer driedimensionale weergave, een temperatuursensor, een kalibratiesysteem en een systeem om de diepte van de wonde te meten, moet een snelle en efficiënte diagnose en opvolging mogelijk maken en gemakkelijker eventuele verergering, infecties, begin van necrose … aan het licht brengen. Zowel het verzamelen als het delen van de gegevens via een app met gezondheidswerkers is klaar.

Intussen lopen private investeerders warm voor het systeem en op het Mobile World Congress in Barcelona onlangs toonden zelfs twee grote Spaanse ziekenhuizen interesse. Het is trouwens maar een kwestie van tijd voor het product op de markt komt.