Implantaat van Waalse Synergia Medical moet epilepsie bestrijden

20/09/2022

Technostart-up Synergia Medical uit Mont-Saint-Guibert in Waals-Brabant heeft een revolutionair toestelletje ontwikkeld dat met laserlicht, elektroden en minizonnepanelen epileptische aanvallen moet voorkomen. Het wil op termijn het klassieke metalen implantaat verdringen, dat een probleem vormt bij MRI-scans.

Miljoenen patiënten lijden aan epilepsie, veroorzaakt door kortsluitingen in de hersenen. Zowat 20% van hen zijn niet gebaat bij medicatie en dus al langer aangewezen op neurostimulatie, waarbij de zwervende zenuw wordt geprikkeld. Die multifunctionele zenuw loopt door een groot deel van het lichaam.

Traditioneel wordt gewerkt met metaal en elektrische signalen. Het implantaat van Synergia Medical echter is dunner en kleiner en is oplaadbaar via inductie. In de borstkas wordt een bakje van 2 à 3 cm ingebracht. Het is met kabels verbonden met de zwervende zenuw in de hals. Een miniatuurlichtbron in het bakje stuurt geconcentreerd laserlicht door de kabels met optische vezels. Op het einde wordt de lichtbundel via een fotovoltaïsch systeem omgezet in elektriciteit. Superkleine zonnepaneeltjes zeg maar, van 200 bij 200 micron. De verwachte levensduur van het implantaat is 15 jaar. Wekelijks moet de accu enkele minuten worden opgeladen door de lader slim op te stellen tegenover het toestel, een procedé waar Synergia Medical octrooi op heeft genomen.

Veelbelovende gepersonaliseerde en veilige Belgische technologie voor epilepsiepatiënten wereldwijd.