Dinosaurussen uitgestorven door fijn stof

09/11/2023

Recent Belgisch wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat meer nog dan zwavel en roet fijn stof de dinosaurussen fataal is geworden.

66 miljoen jaar geleden sloeg een meteoriet een bijna 200 km lange krater in het Mexicaanse schiereiland Yucatán. Doordat daarbij enorme hoeveelheden zwaveldeeltjes en roet in de atmosfeer kwamen, werden het licht en de warmte van de zon tegengehouden. De planeet ging letterlijk een bijzonder grauwe, stoffige en koude tijd tegemoet.

Maar meer nog dan die zwavel zorgde silicaatstof met een veel fijnere korrelgrootte dan tot nu toe gedacht ervoor dat de dagen van de dino’s waren geteld. Mogelijk is dat stof tot 15 jaar na de inslag in de atmosfeer blijven ronddwarrelen. Gevolg? De temperatuur op aarde is wellicht met wel 15°C gekelderd, twee jaar lang bleef alle fotosynthese uit en voedsel werd schaars. Dieren en planten die zich niet aan de plots veranderde omstandigheden konden aanpassen, stierven massaal uit. Dat leiden de VUB-Onderzoeksgroep Archeology, Environmental Changes & Geo-Chemistry, de Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB), het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) en de KU Leuven af uit onderzoek van stofdeeltjes die gevonden zijn op een geologische site in de Noord-Amerikaanse staat North Dakota.

Onderzoek op andere belangrijke geologische sites in de VS, en misschien ook in Europa, moet die theorie nog bevestigen. En of die meteoriet een planetoïde of een komeet was wil de wetenschap ook nog ophelderen.