Brussel krijgt er een nieuwe dinosaurus bij
Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) heeft er een nieuwe ster bij: Dan, een plantenetende langnekdinosaurus van zowat 20 m lang.
Dan kwam grotendeels tevoorschijn uit de opgravingen van 2018 en 2019 in Wyoming, waaraan Belgische paleontologen van het KBIN deelnamen. Ongeveer 155 miljoen jaar geleden leefde hij op de vlakten in het westen van de Verenigde Staten maar nu verhuist hij naar Brussel.
Wat is er zo merkwaardig aan hem?
Behalve een nog gedeeltelijk geleed skelet met gave beenderen zou Dan ook voor ongeveer 85% compleet zijn, wat hem des te zeldzamer maakt. Het museum noemt hem een van de bestbewaarde diplodocidae tot nu toe opgegraven. Misschien vertegenwoordigt hij zelfs een nieuwe diplo-soort, een neef van de diplodocus (plantenetende langnek- en langstaartdinosaurus).
Als u eraan denkt hem een bezoekje te brengen, nog wat geduld: hij zal pas over minstens twee jaar overeind staan. Sommige van de 200 à 300 puzzelstukjes van zijn skelet liggen nog in Duitsland of in de Verenigde Staten. Inmiddels is een restauratieteam in de kelders van het KBIN aan de slag om hem nieuw leven in te blazen en ons meer te leren over de dinosaurus en zijn mysterieuze identiteit.
Eind 2024 staat Dan in de dinogalerij, volgens paleontoloog Pascal Godefroit een van de mooiste in Europa. In de museumvitrine krijgt hij dan het gezelschap van Arkhane, een allosaurus waar de bezoekers al vertrouwd mee zijn.