Triatlon: een titel en een record voor Marten Van Riel

08/03/2022

Met zijn zege op de eerste triatlonwedstrijd op de middellange afstand van het jaar, in Dubai, zet de Antwerpenaar een chrono neer die de nieuwe referentie aller tijden in die discipline lijkt te worden.

Een Ironman 70.3 (of Half Ironman) combineert achtereenvolgens drie onderdelen: zwemmen, fietsen en hardlopen over een afstand van in totaal 70,3 mijl (113 km), de helft van de legendarische Ironman (226 km). Ter info: de olympische triatlon beslaat een traject van in totaal 51,5 km.

Het eerste internationale onderdeel van deze erg inspannende sport dit jaar, waarin Marten Van Riel een echte prestatie heeft geleverd, vond zopas plaats in Dubai. Hoewel hij veeleer doorgaat voor een specialist op de korte afstand (hij eindigde 4e op de olympische triatlon tijdens de laatste OS), werkte hij deze Half Ironman af in 3u26’06”.

Na 1,9 km en 22’49” kwam hij als eerste uit het water en sprong hij op zijn fiets om de 90 km af te malen, tegen een gemiddelde van 47,45 km/u. Nog altijd voorop liep de 29-jarige Antwerpenaar de halve marathon (21,1 km) in 1u07’56” en behaalde zo de tweede titel in zijn carrière in deze discipline, na die welke hij eind 2019 uit Xiamen in China had meegebracht.

Meer nog, in sportkringen beschouwt men zijn prestatie als de beste die ooit op die afstand werd geleverd. Velen betwisten namelijk het officiële record (3u25’21”) van de Noor Blummenfelt, want dat was behaald op een 4 km ingekort fietsparcours.

Proficiat voor die Belgische atleet met zijn uitzonderlijke prestatie die als nieuwe wereldreferentie geldt!