Triatlon: Marten Van Riel wint in Brazilië!

30/11/2023

De Belgische triatleet, helemaal terug na een lange revalidatie ten gevolge van een enkelblessure, wint de halve Ironman van Brazilië.

In het milde klimaat van Fortaleza, een kuststad in het noordoosten van het land, maakte Marten Van Riel zijn comeback in de halve Ironman van Brazilië. Over deze afstand (achtereenvolgens 1,9 km zwemmen, 90 km fietsen en 21 km lopen), toonde de Antwerpenaar zich in bloedvorm in de Braziliaanse hitte.

De 30-jarige Belgische triatleet was duidelijk goed hersteld van zijn lelijke enkelblessure na zijn val in juni 2022 in Leeds. Het heeft máánden geduurd voor hij genezen was van een moeilijk te behandelen blessure, waardoor zelfs ernstige vragen rezen bij de terugkeer van Marten Van Riel op het hoogste niveau.

Hij stond voor het laatst op een podium in het Canadese Edmonton in juni 2022, als tweede, maar nu heeft hij in het zwemmen bovendien een mooie voorsprong uitgebouwd. De kloof met zijn achtervolgers vergrootte hij zelfs tijdens het fietsen, in die mate dat hij helemaal alleen lopend finishte, zonder dat hij ooit nog bedreigd werd. Hij genoot van zijn prachtzege, nadat hij de wedstrijd in 3.43’.58” had afgelegd, 3’19”vóór de Spanjaard Antonio Benito en 6’33” vóór de Braziliaan Andre Lopes.

Door zijn zege in Brazilië is de Belgische kampioen geplaatst voor het WK halve Ironman medio december 2024 in Taupo, Nieuw-Zeeland. Maar álles inzetten doet hij op de Olympische Spelen van Parijs!