Paralympische Spelen: Laurens Devos wint goud in tafeltennis

02/09/2021

De Belgische tafeltennisser bevestigt zijn status als nummer 1 van de wereld. Hij behaalt op zijn 21e de Paralympische dubbel van Rio-Tokio. Florian Van Acker won een bronzen medaille.

Laurens Devos haalde het in de finale van de Australiër Lin Ma, de nummer 3 van de wereld. Daardoor kon Devos zijn tafeltennistitel in klasse 9 behouden. De 21-jarige Belgische tafeltennisser, nummer één van de wereld en gouden medaillewinnaar op de Spelen van Rio 2016, won met drie sets tegen een (9-11, 11-6, 11-3, 11-3).

In de finale tegen de Australiër Lin Ma, 3e van de wereld, heeft Laurens Devos zijn Paralympische tafeltennistitel (klasse 9) in Tokio behouden. De 21-jarige Belgische tafeltennisser, nummer één van de wereld en gouden medaillewinnaar op de Spelen van Rio 2016, won met 3 sets tegen 1 (9-11, 11-6, 11-3, 11-3).

Bij tafeltennis op de paralympische spelen worden de atleten ingedeeld in verschillende klassen. Voor klasse 1 t.e.m. 10 verloopt die classificatie op basis van beweeglijkheid, spierkracht, mobiliteit, evenwicht en palletcontrole. Klasse 1 t.e.m. 5 zijn voor de atleten in een rolstoel en klasse 6 t.e.m. 10 op atleten die rechtstaand spelen. Klasse 11 is voor atleten met een verstandelijke handicap.

De linkshandige speler uit Oostmalle (provincie Antwerpen), die lijdt aan hemiplegie (gedeeltelijke verlamming van de loop), heeft een buitengewone wilskracht. Nadat hij op 6-jarige leeftijd was begonnen met tafeltennis, sloot hij zich op 12-jarige leeftijd aan bij een sport-studie-afdeling in Leuven, waar hij de enige atleet met een fysieke beperking was.

De 21-jarige tafeltennisser, momenteel vijfde in België en 221e in de wereld bij de valide spelers, zegt dat hij wil blijven werken om zijn ultieme droom te bereiken: "Het zal nog te vroeg zijn voor de Spelen van Parijs in 2024. Dus ik denk dat ik meer moet mikken op de Spelen van Los Angeles in 2028.”

Een andere Belgische tafeltennisser, Florian Van Acker, won de bronzen medaille in klasse 11.