Paralympische Spelen: twee keer goud voor Michèle George in dressuur

02/09/2021

De Belgische amazone wint twee dressuurwedstrijden (graad V) op de Paralympische Spelen in Tokio met haar paard Best of 8. Zo legt ze een vijfde paralympische medaille bij die van de OS in Londen en Rio. Van haar kant pakt Manon Claeys dubbel brons in graad IV.

Met haar gelukspaard Rainman had ze op de twee vorige Paralympische Spelen (Londen 2012 en Rio 2016) de dressuurwedstrijd al gewonnen. Met haar nieuwe paard, Best of 8, kaapt ze opnieuw goud in de individuele dressuurtest.

Paradressuur staat op het programma sinds de OS van Atlanta in 1996. De ruiters worden in verschillende graden (I, II, III, IV en V) ingedeeld, volgens de ernst van hun handicap. Alle deelnemers komen tegen elkaar uit, zowel de atleten met een fysieke als met een visuele beperking. Maar de medailles worden respectievelijk per graad uitgereikt. Michèle George, halfzijdig verlamd aan de knie na de val van een paard, trad aan in graad V.

De amazone uit het West-Vlaamse Waregem behaalde 76.524 punten voor haar prachtprestatie. Het verdict viel na de beurt van de twee andere topfavorieten, namelijk de Britse Sophie Wells (met Don Cara), tweevoudig wereldkampioene in 2018, en de Nederlander Frank Hosmar (met Alphaville), drievoudig Europees kampioen in 2019. Zij behaalden respectievelijk slechts 74.405 en 73.405 punten. Enkele dagen later deed ze haar krachttoer over in freestyle.

De 47-jarige Belgische krijgt er dus twee gouden medailles bij op haar derde deelname aan de Paralympische Spelen. Van haar kant wint Manon Claeys in graad IV twee keer brons in de individuele test en in freestyle rijden.