Sporttrofeeën van het jaar 2021

22/12/2021

Net zoals vorig jaar werden dit jaar de prijzen voor de beste sportambassadeurs in 2021 uitgereikt op een Sportgala in beperkte kring. De prijzen werden toegekend door een jury van professionele sportjournalisten en voormalige winnaars die niet meer actief zijn.

Nina Derwael werd voor de derde keer in haar carrière verkozen tot Sportvrouw van het Jaar. Ze won de prijs in 2018 en 2019. De 21-jarige Belgische turnster, olympisch kampioen op de ongelijke leggers in Tokio, scoorde 1.153 punten. Ze blijft zo net Nafissatou Thiam (1.075 punten), olympisch kampioene in de zevenkamp, en de titelverdedigster, basketbalster Emma Meesseman (430 punten), winnares van de EuroLeague met Ekaterinburg, voor. Derwael komt daarmee op gelijke hoogte van Thiam qua aantal overwinningen.

Wout van Aert blijft voor het tweede jaar op rij Sportman van het Jaar. De 27-jarige Belgische wielrenner, die de zilveren medaille won in de Olympische wegwedstrijd, behaalde 13 wegoverwinningen in 2021. Met 948 punten staat Van Aert net voor Bashir Abdi (927 punten), bronzen medaillewinnaar op de marathon tijdens de Olympische Spelen in Tokio en Europees recordhouder in deze discipline, en Matthias Casse (593 punten), wereldkampioen judo in de categorie onder 81 kg en olympisch bronzen medaillewinnaar.

Peter Genyn werd voor het derde jaar op rij verkozen tot Paralympiër van het Jaar. De 44-jarige rolstoelsprinter behaalde dit jaar een gouden medaille op de 100 m ondanks een sabotage en zilver op de 200 m tijdens de Olympische Spelen van Tokio. Hij behaalde 351 punten en eindigde zo vóór Michèle George (301 punten), de gouden medaillewinnaar in de individuele vrije slag en individuele para-dressuurproef in Tokio, en Joachim Gérard (262 punten), winnaar van de Australian Open en Wimbledon in het rolstoeltennis.

De Red Lions werden voor de vijfde keer uitgeroepen tot Team van het Jaar. De Belgische hockeyers en olympisch kampioenen, werden verkozen met 1.197 punten, voor de Belgian Cats (600 punten), de nationale vrouwenbasketbalploeg en de jumpingploeg, bronzen medaillewinnaars op de Spelen van Tokio.

We danken onze sportmannen en -vrouwen dat ze de Belgische kleuren zo hoog hebben gedragen op de internationale scène in2021!