Paralympische Spelen: goud voor Peter Genyn op de 100 m

08/09/2021

Op de Spelen van Tokio verlengt de Belg zijn paralympische titel van beste rolstoelsprinter. Zo helpt hij België aan een vierde gouden medaille. Op de 200 m kaapt diezelfde Peter Genyn zilver.

Peter Genyn trad aan in klasse T51, waarin de atleten zitten met een volledige verlamming van de ledematen en de romp. Hij won al goud op de vorige Spelen van 2016 in Rio en doet dat vijf jaar later dus opnieuw. Nochtans leek alles, even voor de start van deze finale van de 100 m, nog onzeker.

Peter Genyn: ‘Ik kwam 45 minuten voor mijn opwarming aan in het stadion. Toen merkte ik dat drie banden van mijn rolstoel lek waren en het frame beschadigd. Gelukkig bleef iedereen rondom me rustig, want toen ik mijn rolstoel bekeek, ben ik ingestort. Het was vreselijk. Een paar Nederlanders en enkele mensen van de technische dienst van het stadion zijn me komen helpen. We hebben wat onderdelen uit andere rolstoelen gehaald en alles met tape opgelapt. Net op tijd kwam het nog goed. De rolstoel was niet perfect, maar hij kon ermee door.’

Wat een geluk dat wat op sabotage lijkt onze landgenoot uit het Antwerpse Brasschaat de zege niet in de weg stond. Meer nog, op 44 jaar haalde hij het in 20.03, een verbetering van zijn eigen paralympische record van in Rio.

Die andere Belg, Roger Habsch, beklimt met 20.76 ook het podium, naar een mooie derde stek.